Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Na meču između Španije i Kosova koji će se odigrati u Sevilji, biće dozvoljeno isticanje kosovske zastave i intoniranje himne,  pisanje španskog medija „El Confidencial“ prenose  danas RTK i portal KoSSev.

Pre nekoliko dana Ministarsvo unutrašnjih poslova Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, sugerisalo je španskom fudbalskom savezu da Kosovo ne bi trebalo da se tretira kao suverena država već kao ekipa sa Kosova i Metohije.

Španski mediji tada su javili da na pomenutom meču neće biti istaknuta kosovska zastava, te da himna neće biti predstavljena kao državna, već kao pesma sa teritorije Kosova.

Nakon ove odluke, iz kosovskog fudbalskog saveza poručili su da će meč igrati samo ako budu dobili jednako poštovanje kao i sve druge reprezentacije i da u suprotnom neće igrati utakmicu.

Međutim, kako danas prenosi RTK pisanje španskih medija, po novoj odluci španske vlade, nakon pritiska Fife i MOK-a na pomenutom meču će ipak biti istaknuta kosovska zastava i  biće intonirana himna.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da „politički ovo ne menja stav Španije o Kosovu ni za centimetar“.

Reprezentacija Španije u 3. kolu kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo 2022. u Sevilji dočekaće selekciju FS Kosova 31. marta.

Kosovo je deo Grupe B zajedno sa Španijom, Švedskom, Grčkom i Gruzijom, četiri reprezentacije, od kojih tri nisu priznale nezavisnost Kosova.