Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: prntscr/YT/Rrokum

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog), KOSSEV

Jednom je jedna od centralnih ličnosti Demokratske lige Kosova, Adem Saljihaj (Salihaj), izbegao atentat u junu 2000. Nekoliko puta je bivši poslanik LDK rekao da je ovaj pokušaj ubistva organizovala Obaveštajna služba Kosova, poznata kao ŠIK. Sve ovo je, prema Saljihaju, urađeno uz odobrenje bivšeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

O svemu ovom, kao i o stvaranju Specijalnog suda, Adem Salijhaj je govorio u četvrtak u gostovanju na Frontal-u.

Izjavio je da su u zatvoru samo oni koji su izvršli (pokušaj prim. red.) atentat na njega, a ne i oni koji su izdali naređenja.

„Specijalni sud je bio neophodno zlo. Imali smo priliku da ga formiramo sami ili Savet bezbednosti. Ovaj sud ima konotaciju da sudi OVK, ali to nije tačno, jer se sudi pojedincima. Nije da ti pojedinci nisu činili zločine, jer tačno znam šta su uradili. Ja sam žrtva nekih takvih ljudi. Neki ljudi su osuđeni na zatvor zbog toga što su pokušali da me ubiju iz političkih razloga. Ne kažem da su nevini, ali nalogodavci su u Hagu“, izjavio je Saljihaj za T7.

Upitan ko je naredio njegovo ubistvo, Saljihaj je rekao da nije niko drugi, pominjući bivšeg predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika Skupštine Kosova i ŠIK-a, Kadrija Veseljija.

„Mislim da nema nikog drugog. Mislim da Tači i Veselji znaju sve počinioce i ubice. Nije moguće da jedna od njihovih struktura učini nešto što im nije dozvoljeno. Oni znaju svaki slučaj – ko je koga ubio i to je učinjeno uz njihovo odobrenje“, rekao je.

Na pitanja da li će biti političkih uticaja na Specijalni sud, da li će pošteno presuditi i da li će osuditi lidere OVK za zločine, Saljihaj odgovara potvrdno.

„Ja mislim – da, iz prostog razloga što niko drugi nije ubijao aktiviste LDK. Nema logike da je Srbija ubijala aktiviste LDK posle rata. Svi znakovi vode u pravcu struktura ŠIK-a i PDK, izjavio je Saljihaj za T7.

Saljihaj je takođe rekao da nema saznanja da je LDK podnela neku prijavu Specijalnom Sudu.

KoSSev