Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

FOTO: SZO

Izvor: Rojters (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) podneo je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijave za hitnu upotrebu i prekvalifikaciju svoje vakcine protiv koronavirusa, izjavio je u utorak ruski državni investicioni fond Sputnjik V.

Rusija je prva zemlja koja je izdala odobrenje za novu vakcinu protiv koronavirusa i to je učinila pre nego što su završena opsežna ispitivanja, što je izazvalo zabrinutost naučnika i lekara u vezi sa bezbednošću i efikasnošću vakcine.

Spisak za hitnu upotrebu (EUL) treba da učini vakcinu globalno brže dostupnom, dok je prekvalifikacija SZO-a globalna oznaka kvaliteta koja osigurava da su vakcine sigurne i efikasne.

Ove procedure bi omogućile da se Sputnjik V uvrsti na listu medicinskih proizvoda koji ispunjavaju vodeće standarde kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti, rekao je u izjavi generalni direktor RDIF-a, Kiril Dmitriev.

Ova vakcina, koju je razvio moskovski Institut za istraživanje „Gamaleya“, a koju RDIF prodaje, zasniva se na platformi ljudskih adenovirusnih vektora.

Reuters (Vishvadhe Chandera, uredio Mark Heinrich)

Članak Rusija podnela zahtev SZO za hitnu upotrebu svoje vakcine protiv COVID-19 se pojavljuje prvo na KoSSev.