Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Svega nekoliko dana nakon što su srpski epidemiolozi izrazili nadu da broj novoobolelih neće preči 200, suprotno se desilo, Srbija je juče zabeležila nagli porast novoobolelih – 245 u danu. Iako ne još uvek dramatične, vesti o brojkama novoinficiranih iz regiona i Evrope upozoravaju  da učestalost obolevanja može biti znatno viša. Češka je postavila novi rekord u broju dnevnih novih slučajeva – 9.544. Negativan rekord zabeležila je juče i Slovenija sa 707 obolelih. Vlasti u ovoj zemlji uvele su nastavu na daljinu, zabranu kretanja između regiona, ograničenja okupljanja i obavezno nošenje maski na otvorenom u regionima na „crvenoj listi“. 6.638 još jedna je rekordna brojka, u Nemačkoj gde je kancelarka Angela Merkel saopštila da bi, ako se trend nastavi, dnevni broj novoobolelih mogao biti i do 19.200. U susednoj Francuskoj, situacija je juče bila i najozbiljnija, nakon što je u ovoj zemlji registrovana 22.591 novoobolela osoba, predsednik Francuske, Emanuel Makron uveo je četvoronedeljnji policijski sat koji počinje svakog dana u 21 čas i traje do 6 ujutru.

Nagli skok broja obolelih u Valjevu – preteće stanje
U septembru i početkom oktobra u Valjevu nije bilo pozitivnih na koronavirus, ali je juče došlo do naglog povećana broja zaraženih i to na 24.

Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Valjevu rekal je za RTS da nagli skok predstavlja preteće stanje i pozvala građane na poštovanje svih epidemioloških mera.

Prema njenim rečima, od 24 pozitivna troje pacijenata je hospitalizovano, a beleži se i povećan broj pregleda.

„Pratimo epidemiološku situaciju, na snazi je i dalje vanredna situacija, zabrana okupljanja još uvek važi. Najvažnije da se mere poštuju i da postoji lična odgovornost svakog pojedinca“, rekla je doktorka Gavrilović.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ trenutno 23 kovid pacijenta

U kovid bolnici KBC „Dr Dragiša Mišović“ trenutno se na lečenju nalazi 23 pacijenta, osam na respiratorima i dva pacijenta na neinvazivnoj respiraciji, rekao je za RTS pomoćnik direktora Predrag Savić.

Svakodnevno raste broj zaraženih i u kovid bolnicu se na lečenje prima po nekoliko pacijenata. U „Dr Dragiša Mišović“ je u prethodnom periodu lečeno 1.300 pacijenata obolelih od kovid-19, rekao je Savić i apelovao na građane da budu odgovorni i nose maske kako bi se sprečilo širenje virusa.

KoSSev