Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Aleksandar Vučić, foto: screenshot/YT

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, održaće sutra novi sastanak o mini šengenu na kojem će biti potpisani Memorandum i međudržavni sporazuma o saradnji. Sudeći prema najavi iz predsedništva Srbije, ni ovom sastanku neće prisustvovati kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Lideri tri zemlje u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, potpisaće sutra memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv covid-a i međudržavni Sporazum između Republike Srbije i Republike Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama, saopšteno je danas iz Predsedništva Srbije.

Deo sutrašnjeg sastanka biće otvoren za javnost i moći će da se prati putem linka.

Lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji su još pre godinu dana pokrenuli inicijativu o mini šengenu s ciljem jačanja regionalne saradnje, razgovarali su elektronskim putem i pre desetak dana kada je predsednik Srbije saopštio da su postignuta tri dogovora.

Dogovor oko radnih dozvola, o saradnji i uzajamnom pomaganju usled vanrednog stanja i prirodnih nepogoda, ali i dogovor kojim će se ubrzati protok robe i ljudi na prelazima.

Vučić je tada obećao da će se sva tehnička pitanja završiti do 10. novembra, a da će se on potom „provozati automobilom do granice sa Severnom Makedonijom i Albanijom“ kako bi pokazao da je za ulazak neophodna samo lična karta.

Vučić je tada ujedno najavio zajednički dogovor tri zemlje o nabavci vakcine protiv koronavirusa.

Rekao je i da se nada da će sledećem sastanku, a u skladu sa dokumentima koji su potpisani u Vašingtonu, prisustvovati i kosovski premijer, Avdulah Hoti i ujedno uputio poziv predstavnicima BiH i Crne Gore.

Sudeći prema današnjem saopštenju iz predsedništa Srbije, kosovski premijer neće prisustvovati ni sutrašnjem.

Podsetimo, kosovski premijer, Avdulah Hoti, najavio je učešće na sastanku lidera regiona o mini šengenu još pre sastanka održanog 30. oktobra između Vučića, Rame i Zaeva. Međutim, Hoti tada nije prisustvovao ovom sastanku.

Članak Predsedništvo Srbije: Sutra konferencija o mini šengenu; bez najave prisustva Hotija se pojavljuje prvo na KoSSev.