Pošta POGINULIM AMERIČKIM PILOTIMA u Prizrenu, u Varvarinu civilima sa mosta

„Na ovaj Dan sećanja, sećamo se pilota vojske SAD Dejvida Gibsa i Kevina Rajharta koji su preminuli 5. maja 1999, kada se njihov helihopter Apači srušio tokom operacije savezničkih snaga. Ambasador SAD na Kosovu posetio je spomenik podignut njima u Prizrenu kako bio odao poštu za njihovu hrabrost i žrtvu“, saopštila je danas američka ambasada na Tviteru uz fotografije ambasadora Filipa Kosneta iz Prizrena.

Na spomeniku u Prizrenu, pored imena ovih američkih vojnika, navedeno je da su „živote dali 5. maja 1999, za slobodu naroda Kosova“.

Istovremeno, kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu, sa suprugom i ćerkama je poštu odala sinu američkog predsednika Džozefa Bajdena – Bou Bajdeu, preminulom na današnji dan 2015. godine, i ti na spomeniku koje su kosovske vlasti podigle godinu dana kasnije njemu u čast ispred Bondstila o koji je otkrio upravo Džo Bajden. „Bo je služio na Kosovu, daleko od svoje porodice i zemlje, kako bi pomogao državnosti Kosova i operacijama za vladavinu zakona u našoj zemlji. Zbog toga, danas polažemo cveće na spomenik njemu posvećen, u sećanje na njegovo službovanje u našoj zemlji, kao i svim onim ljudima i ženama koji su stajali uz nas tokom vremena izazova, služeći miru i državnosti Kosova“, poručila je Osmani.

Kako je pisao Njujork Tajms, ’99, dvočlana posada Apača poginula je kada se helikopter srušio tokom trening vežbe u Albaniji, na oko 50 milja od aerodroma Rinas.

To su ujedno do tada bile prve žrtve NATO alijanse tokom bombardovanja tadašnje SRJ, a u NATO alijansi je tada saopšteno da je dan pre nesreće bio i do tada „najuspešniji dan“ za ove snage.

Za to  vreme, i u Srbiji se sećaju bombardovanja. Danas se pomen održava u Varvarinu kod Kruševca na godišnjica stradanja desetoro civila tokom NATO bombardovanja mosta na Velikoj Moravi u Varvarinu, 1999. godine. Najmlađa žrtva je bila 15 godišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu. Sporove pred međunarodnim sudovima za taj zločin porodice stradalih nisu dobile. KoSSev