Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da osam godina sluša kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić „sprema izdaju“ Kosova, i upitao da li ima smisla „osuditi čoveka za nešto što nije učinio, samo zato što neki smatraju da će učiniti“.

„Vučić se uhvatio u koštac sa mnogobrojnim problemima Kosova. On se pokazao kao odgovoran državnik po mnogim nacionalnim pitanjima. Sud o njegovom radu su dali građani na izborima“, kazao je Irinej za „Večernje novosti“.

Irinej je ocenio da albanski političari zbog otvorene podrške moćnih zapadnih država „nisu voljni ni da razgovaraju, a kamoli da pregovaraju“ sa srpskom stranom.

„Uvek sam govorio da u rešavanju problema na Kosovu prvi uslov treba da bude bezbedan povratak 250.000 Srba, proteranih od 1999. do 2004. godine. Međunarodna zajednica treba da pomogne najpre po tom pitanju, pa tek onda da organizuje razgovore o drugim temama“, naglasio je on.

Neretke su kritike i opozicionih lidera i analitičara na račun predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, a u vezi sa njegovim navodnim obećanjima Zapadnim liderima da će priznati Kosovo kako bi obezbedio podršku da ostane na vlasti. Najnoviju takvu optužbu izneo je sinoć u emisiji 360 stepeni na N1 lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

foto: sreenshot/YT/LičniStav

KoSSev