Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto/ilustracija: pixabay

U prvim danima upotrebe Fajzerove vakcine zabeležene su neočekivane poteškoće, uključujući doze koje su se čuvale na prekomerno niskim temperaturama i potencijalne izazove Fajzera u proizvodnji vakcine, rekli su američki zvaničnici.

Najmanje dve posude s dozama vakcine protiv kovida-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zameniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 stepeni Celzijusa, rekao je američki vojni general Gustav Perna, prenose Hina i N1.

Vakcinu Fajzera i Bionteka potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 stepeni.

Zvaničnici istražuju predstavlja li skladištenje vakcine na prekomerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i produktivnost, dodao je Perna.

Fajzer je takođe izvestio o problemima u proizvodnji vakcine, rekao je američki ministar zdravstva Aleks Azar.

„Osiguraćemo da im putem bilo kog mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli da proizvode vakcine za Amerikance“, istakao je Azar.

Ipak se nastavlja proizvodnja velike količine vakcine

Fajzer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te kompanije, Albert Burla, ranije ove nedelje za CNBC rekao da je kompanija pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o odbrambenoj proizvodnji, kako bi se ublažila „kritična ograničenja snabdevanja“, naročito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Ugur Sahin, izvršni direktor Bionteka, rekao je za Rojters prošle nedelje da je prvobitni cilj proizvodnje 100 miliona doza vakcine u 2020. prepolovljen ranije ove godine, delimično zbog poteškoća sa snabdevanjem sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu rešen i da se nastavlja proizvodnja velike količine vakcine.

Zdravstveni radnik na Aljasci imao je ozbiljnu alergijsku reakciju nakon vakcinisanja, objavio je u sredu Njujork Tajms, pozivajući se na tri izvora koja su upoznata sa zdravstvenim stanjem tog radnika.

Imao je alergijsku reakciju u utorak, a stanje mu se stabilizovalo nakon hospitalizacije, piše Njujork Tajms. Nije poznato je li ranije već imao alergijske reakcije.

N1