Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Nemačka je prelomila: Stariji od 65 neće primati AstraZeneku, javlja Nova S. Nemačka agencija za javno zdravlje navela je da nemaju dovoljno podataka o efikasnosti vakcine među ovom populacijom, što će dodatno zakomplikovati imunizaciju Evropske unije.

Nezavisna komisija koja savetuje nemačku vladu, preporučila je da se AstraZenekina vakcina protiv korone ne daje ljudima starijim od 65 godina što će, ocenjuje Fajnenšl tajms, dodatno zakomplikovati već loš plan vakcinacije EU.

Komisija za vakcinaciju Instituta „Robert Koh“ saopštila je da “nema dovoljno podataka kako bi se procenilo koliko je vakcina efikasna za one starije od 65 godina.”

Iz tog razloga, komisija je preporučila da se vakciniše populacija starosti između 18 i 64 godine. Komisija je navela da su dve vakcine čiju je primenu EU odobrila – Fajzer/Biontek i Modernina – “jednako bezbedne i efikasne”.

Posle vesti iz Nemačke, akcije AstraZeneke su pale 2,4 posto.

Preporuka je usledila u trenutku kada Evropska agencija za lekove treba konačno da odobri upotrebu AstraZenekine vakcine, i usred žestokog sukoba EU i kompanije oko snabdevanja vakcina. Brisel je optužio kompaniju da krije raspored isporuke vakcina, nakon što je AstraZeneka saopštila da će Evropa dobiti manje doza od dogovorenih.

Dve strane su se sastale u sredu uveče ali razgovori, iako “konstruktivni” nisu rešili problem smanjene isporuke doza EU.

Evropska komisija je naložila AstraZeneki da EU pošalju vakcine proizvedene u Velikoj Britaniji, koje su inače namenjene britanskoj javnosti. Kompanija im je poručila da ugovorom nisu obavezni da se drže originalnog plana distribuije već samo da se “potrude” da ga se pridržavaju.

Stela Kirijakides, evropska komesarka za zdravlje, rekla je u sredu uveče da je EU “ujedinjena i odlučna” u uverenju da AstraZeneka mora da “ispuni odredbe iz ugovora”.

“Žalimo zbog toga što AstraZeneka nastavlja da bude nejasna kada je reč o rasporedu isporuka i tražimo od njih jasan plan za brzu isporuku količina vakcina koje smo rezervisali za prvi kvartal”, navela je ona posle razgovora sa predstavnicima AstraZeneke. “Radićemo sa kompanijom na pronalaženju rešenja i što bržoj isporuci vakcina građanima EU”, dodala je ona.

Šef AstraZeneke Paskal Sorio rekao je da je zadovoljan razgovorom sa EU zvaničnicima.

“Imali smo konstruktivan i otvoren razgovor o kompleksnom širenju proizvodnje naše vakcine i izazovima sa kojima se susrećemo”, saopšteno je iz kompanije. “Posvećeni smo bliskoj saradnji kako bi smo zajednički dogovorili isporuku naše vakcine narednih meseci milionima Evropljana i to bez profita u vreme pandemije”, dodaje se u saopštenju.

Zvaničnici EU kažu da AstraZeneka sada planira da isporuči samo četvrtinu od 100 miliona doza koliko je Unija očekivala u prva tri meseca 2021. godine što je žestoko pogodilo već slabu vakcinaciju evropskog bloka.

Kompanija je navela da su problemi u proizvodnim pogonima razlog kašnjenja u isporuci i demantovala je optužbe EU da je doze namenjene EU poslala Britaniji i drugim zemljama.

Evropska komisija bi sutra trebalo da predstavi strožija pravila izvoza vakcina van EU iako nije jasno da li će pojedinačne zemlje-članice moći da blokiraju isporuke.

Nova S