Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Turska i SAD podelili su “korist” od ruskog raketnog sistem Pancir koji su milicije Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju zarobile od snaga Kalife Haftara u vazdušnoj bazi Al-Vatija u zapadnoj Libiji u maju 2020.

Kako piše časopis The Africa Report Turska i SAD teško su postigli dogovor o podeli ključnih informacija o ruskoj vojnoj tehnologiji potrebnoj za proizvodnju Pancira, prenosi Geopolitika.news.

Raketni sistem Pancir zarobio je vođa milicije, tada odane Vladi nacionalnog jedinstva, Muhamed Bahrun, poznat pod nadimkom “Štakor” kojega trenutno traže vladini tužitelji, a smatra se da je povezan s borcima Islamske države i krijumčarima.

Turske su snage u Mitigi, glavnom libijskom aerodromu , došle u posed Pancira, piše The Africa Report. Međutim, SAD je pokrenula operaciju preuzimanja Pancira, strahujući da će u posed sofisticiranog raketnog sistema doći ekstremistički militanti.

Na kraju je postignut dogovor, tvrdi The Africa Report pozivajući se na svoje izvora, da će SAD i Turska zajedno u Turskoj proučavati sistem Pancir.

Za Tursku je važno proučavanje sistema Pancir kako bi poboljšali svoje dronove Bayraktar koji su već u više sukoba uništili taj ruski raketni sistem.

Podsećamo, ranije prošle godine ruski PVO sistem Pantsir-S1 (NATO klasifikacija SA-22), koji su od Rusije nabavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), zarobljen je u Libiji, i u tajnoj misiji netaknut prebačen u američku vojnu bazu u Nemačkoj.

Taj PVO sistem, montiran na kamion, zarobljen je na libijskom bojnom polju. Operacija, u kojoj su sudelovale specijalne jedinice američke vojske, izvršena je u junu 2020. godine, a sprovedena je zbog zabrinutosti da bi raketna baterija Pancir S-1, koja lako može srušiti civilne avione, mogla pasti u ruke milicija ili krijumčara oružja u ratom zahvaćenoj severnoafričkoj zemlji.