Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: screenshot/YT/UN

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov izrazio je danas „principijelnu i doslednu podršku“ Beogradu u svim pitanjima koja se tiču Kosova.

“Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN je temeljni dokument i sve što se radi treba da bude u tom okviru“, rekao je Lavrov i izrazio žaljenje zbog toga što se EU, koja je procesom dijaloga posredovala takođe na osnovu rezolucije UN, pokazala nemoćnom da obezbedi sprovođenje dogovora.

Podsetio je za Zajednica srpskih opština i dalje nije formirana što on vidi kao dokaz „nemoćnosti“ EU pred pristupom Prištine.

„Mi pozivamo naše evropske kolege da potpuno shvate svoju odgovornost za ispunjenje dogovorenog“, rekao je Lavrov.

Dodao je i da će sa Srbijom nastaviti saradnja u spoljnopolitičkom delovanju i pozvao Selakovića da poseti Rusiju.

I ministar Selaković se Lavrovu zahvalio upravo na principijelnoj podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, navodeći da je lično Lavrov često „podizao glas“ u odbranu interesa Srbije.

Konkretno, zahvalio se Lavrovu zbog toga što je Rusija uložila napore da u savetu bezbednosti UN „sačuvamo redovno godišnje podnošenje izveštaja po pitanju Kosova i Metohije“, ali i na podršci nastavku rada UNMIK-a.

Lavrov je na početku današnje posete najpre obišao i Groblje oslobodilaca gde je sa predsednikom Aleksandrov Vučićem upalio i večni plamen, a potom su obišli i Hram Svetog Save na Vračaru.

KoSSev