Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Danas će se pred sudom u Hagu prvi put pojaviti dve značajne figure u nekadašnjoj „OVK“ a potom, godinama nakon sukoba, i na kosovskoj političkoj sceni. Nekadašnji portparol „OVK“, a potom predsednik kosovske skupštine, Jakup Krasnići, će pred sudiju za prethodni postupak biti izveden u 11 sati, a nekadašnji komandant Glavnog štaba „OVK“ i od skorije bivši kosovski predsednik, Hašim Tači, u 15 časova.

Prvo pristupanje sudu Krasnićija i Tačija održaće se na javnoj sednici. Tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti.

Sudija za prethodni postupak će Tačiju i Krasnićiju pročitati optužnicu i pitati ih da li žele da se izjasne o krivici.

Optuženi se sutra ne moraju izjasniti o krivici. Prema praviliniku suda, oni imaju rok od 30 dana od prvog pojavljivanja da se o krivici izjasne.

Tači i Krasnići nalaze se na zajedničkoj potvrđenoj optužnici zajedno sa liderom PDK, Kadrijem Veseljijem čije je prvo pojavljivanje pred sudom zakazano za utorak u 15 časova i članom LVV i poslanikom, Redžepom Seljimijem koji će se sledećeg dana u 11 sati pojaviti pred sudijom za prethodni postupak.

Optužnica protiv četvorice nekadašnjih predstavnika OVK koja je potvrđena 26. oktobra sastoji se od 66 strana u redigovanoj verziji.

Potvrđena optužnica navodi da su se ratni zločini „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“ – vršili najranije od marta 1998. do septembra 1999.

„Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, saopštila su Specijalizovana veća 5. novembra – istog dana kada su i uhapšeni optuženi, odnosno dva dana kasnije u slučaju Krasnićija.

Žrtve su lica za koja se smatralo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova. To su bili Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK, Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK.

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, „individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice, koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica, za koja se smatralo da su protivnici OVK“.

foto: screenshot/YT/RSE

Članak Krasnići i Tači danas prvi put pred Specijalnim sudom u Hagu se pojavljuje prvo na KoSSev.