Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: screenshot/YT/SrbinInfo

Crnogorski parlament izabrao je novu Vladu na čijem je čelu Zdravko Krivokapić, čime je u opoziciju nakon 30 godina otišla Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića.

Vladu čini 12 ministara, a potpredsednik Vlade je lider Građanskog pokreta Ujedninjena reformska akcija (URA) Dritan Abazović, koji će u novoj vladi kontrolisati bezbedonosni sektor.

Abazović i ministarka odbrane Olivera Injac i kandidat za ministra unutrašnjih poslova Sergej Sekulović prozapadno su orijentisani čime je, kako ocenjuju analitičari, učinjen ustupak URA i međunarodnoj zajednici.

Novi premijer Zdravko Krivokapić položio je zakletvu, a nakon njega ministri su potpisali isti tekst zakletve.

Za novu Vladu glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Nakon polaganja zakletve premijer je zahvalio poslanicima na podršci i rekao da se nada da će njihov zajednički rad biti u korist Crne Gore.

“Rad, red i odgovornost neka bude mera ove vlade”, poručio je premijer.

Krivokapić je u ranijem obraćanju poslanicima, pozvao sve na zajedništvo, ocenivši da je ono “mera Crne Gore”.

“Ova vlada nije možda poželjna i kritikovana, da li sam prebrojavao krvna zrnca, ne – niti ću. Nijednog ministra nisam pitao je li Srbin, Crnogorac… Ovo je naša Crna Gora. Nemojte dalje da se delimo. Moramo svi da gradimo bolju budućnost, zasnovanu na talentima i znanju. Imamo prirodno bogatsvo, ali najveće bogatstvo je naš čovek, koji ima veliki potencijal. To je crnogorski etos, nije bilo čiji, nego crnogorski. Nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrednosti”, rekao je Krivokapić poslanicima.

“Moja Crna Gora je Crna Gora svih nas i pobedićemo jedino zajednički. Ovo nije ni avantura i eksperiment već nešto što treba da racionalizuje upravu u kojoj su zapošljavani partijski kadarovi. Čitav sistem je partijski i ne može to preko noći da se reši. Zajedništvo je mera naše budućnosti, a ako ga danas izgubimo nikad ga nećemo vratiti”, poručio je Krivokapić.

Želimo nultu korupciju što nije lako ostvariti jer to ne može Zdravko, niti vlada, već svi mi zajedno“.

„Već se kalkuliše“, naveo je Krivokapić, „koliko će ova vlada trajati, ali, verujte, trajaće četiri godine, jer će 41 stalno biti veće od 40. Zašto da je ne podrži i 71 (poslanik), ako svi mislimo dobro Crnoj Gori? “.

„Ovo je priča o početku direktne demokratije“.

„Ova vlada možda nije poželjna, ali je prvi put ujedinila poziciju i opoziciju”, dodao je novi premijer Crne Gore.