Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Pećka patrijaršija, foto: Pavle Marjanović – Institute for the Protection of Cultural Monuments of Serbia, wikimedia.org

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina izjavila je danas Beti da je u tom manastiru deset monahinja zaraženo koronavirusom i da se sve nalaze u samozilozaciji.

Igumanija je kazala da je i ona obolela od kovida-19 i da je zbog upale pluća, do juče, deset dana bila u bolnici u Lapljem Selu kod Gračanice.

„Poboljšala se situacija, ali još uvek nisam dobro. Pijem lekove i moram da mirujem. Zahvaljujem se medicinskom osoblju na izuzetnoj brizi, oni su mi život spasili jer su oba plućna krila bila zahvaćena upalom“, kazala je igumanija.

Mati Haritina je istakla da je još deset monahinja Pećke patrijaršije, od ukupno 18, inficirano virusom i da se sve nalaze u izolaciji u konaku pećkog manastira.

„Neko ima teže, a neko lakše simptome. Redovno nas obilazi doktorka iz Goraždevca, a u samom konaku se nalazi i jedna medicinska sestra koja neprestano proverava zdravstveno stanje monahinja“, kazala je igumanija.

Dodala je da je manastir zaključan, i dok traje epidemija neće biti dozvoljene posete.

KoSSev