Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Sporazum potpisan između ENTSO-E i KOSTT koji će označiti energetsku nezavisnost Kosova od Srbije stupa na snagu, saopštio je danas kosovski premijer, Avdulah Hoti, uz naznaku da Kosovo od danas „kontroliše svoje energetske granice“.

„Čestitam na energetskoj nezavisnosti“, poručio je kosovski premijer, građanima Kosova u saopštenju.

Navodi da je ENTSO-E ocenio da je KOSTT ispunio sve uslove predviđene sporazumom potpisanim 30 juna.

„(KOSTT) je spreman da deluje nezavisno od Srbije kao regulatorna zona u okviru kosovsko-albanskog regulatornog bloka. Iz našeg prava i podrškom prijatelja postala je moguća energetska nezavisnost“, izjavio je Hoti.

Podsetimo, Operator sistema za prenos i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i Operator sistema prenosa Albanije (OST) potpisali su u decembru prošle godine, uz znanje Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), sporazum o osnivanju regulatornog bloka energetskih sistema Kosovo-Albanija.

Nakon toga, aprila ove godine, realizacija dogovora je omogućena nakon što je ENTSO-E izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno od srpskog operatora prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS), a sporazum dve strane odobrila i Regionalna grupa kontinentalne Evrope RGCE.

Sporazum između ENTSO-E i KOSTT potpisan je potom 30. juna, dok je primena istog najavljena za početak jeseni.

Jedna od tačaka sporazuma je i da kompanija Elektrosever aplicira pri Regulatornom uredu za energiju i dobije licencu u roku od 30 dana kako bi snabdevala električnom energijom potrošače na Severu Kosova.

KoSSev.