Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: prntscr/YT/DW

“Sve dok izgledam opasno za Aleksandra Vučića i Srbiju, na dobrom smo putu!”, poručio je danas lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj dodajući i da će referendum o ujedinjenju Kosova i Albanije biti izbegnut priznanjem Srbije od strane Kosova, prenosi Kossev.

Njegova izjava da će zatražiti putem referenduma ujedinjenje Kosova sa Albanijom 2025. godine ukoliko do tada Kosovo ne ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji, izazvala je reakcije srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, a naknadno i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića.

“Oni su bili iznenađeni kada sam rekao da će Srbija imati adekvatan odgovor na takve najave. Ja nikome ne pretim. Stvaranje ‘velike Albanije’ je pretnja i za Srbiju i za region”, rekao je Vučić a preneo RTS.

Prema rečima predsednika Srbije Ramuš Haradinaj je opasan čovek i vešt političar koji pledira na mesto predsednika Kosova.

“I ukoliko bi uz njega Aljbin Kurti bio premijer onda bi imali obe grane vlasti koja je za ujedinjenje sa Albanijom”, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da bi voleo da je čuo više reakcija iz Vašingtona, Brisela i drugih centara moći.

“Da je neko u Srbiji govorio o nekim drugim vrstama ujedinjenja na Balkanu, ne samo da bi nam uveli sankcije, već bi nas skoro i bombardovali”.

Vučić je poručio da Srbija nije “plitak potok” da svako može da je preskače na taj način.

Haradinaj poručuje Vučiću da se ne boji i ne bude nervozan.

„Kosovo samo traži ono što mu pripada. Ako vi i drugi želite da izbegnete referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom 2025. godine, rešenje je jednostavno: Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.“

Srpskom predsedniku još poručuje da kosovo zna svoj put – članstvo u NATO i EU, te da ga Srbija neče zaustaviti na tom putu „histeričnom retorikom“.

Poruku ima i za Brisel.

„Svi bi trebali znati da je moja zakletva u vezi sa ujedinjenjem sa Albanijom rezultat kontinuiranog nemara Brisela u vezi sa Kosovom. Kosovo i njegovi građani su najviše naklonjeni Zapadu i kao takvi ne zaslužuju da budu prezreni, ignorisani i uslovljavani u nedogled!“

(RTS, KoSSev)