Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

„To je kompromis za jedan komplikovan problem“. Ono što je počelo kao šala sada funkcioniše kao rešenje – objasnio je za američke medije Ričard Grenel, „preimenovanje“ jezera Gazivode u Trampovo jezero.

Krajem prošle nedelje nad gazivodskim jezerom osvanula su tri transparenta sa porukama na engleskom jeziku – „Trampovo jezero“, „Trampov most“ i „Predsedniče Tramp kosovski Srbi Vam se zahvaljuju što ste doneli mir“.

Vest je odjeknula regionom, a Grenel je oduševljeno podelio fotografije u zahuktaloj predsedničkoj kampanji.

U novom intervjuu Grenel je iznova govorio o onome što vidi kao novi pristup Trampove diplomatije koja je fokusiranjem na ekonomsku saradnju dovela do „istorijskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji“ između Beograda i Prištine, ujedno uputivši kritike na račum demokrata – Obame, i njihovog novog predsedničkog kandidata, Džozefa Bajdena da su bili „nezainteresovani“ za problem Beograda i Prištine.

„Do tog dogovora je došlo samo zbog toga što su Srbi i Kosovari došli i rekli, ovo je trenutak nakon što smo bili ignorisani punih osam godina od strane tima Obama-Bajden, kako bi bilo da sagledate našu situaciju i pomognete nam i to smo uradili. Vidite šta se dogodilo, mi smo u mirovnoj kampanji, sa ekonomskom normalizacijom“, izjavio je Grenel

Navodi da su „tradicionalisti, balkanski eksperti“ u Stejt departmentu rekli da bi trebalo da se razgovara o političkim problemima.

„I to smo radili 21 godinu i ništa nije urađeno“, poručio im je Grenel, dodajući da je na predlog Trampa, započeo razgovore o ekonomskoj normalizaciji.

„Vidi da li ćeš moći da pokreneš stvari povodom dogovora o železnici, ekonomskom razvoju i otvaranju novih poslova“, preneo je Grenel Trampove reči.

Govoreći o tačkama dokumenata koji su 4. septembra potpisani u Beloj kući od strane delegacija Beograda i Prištine, Grenel se osvrnuo na jednu od njih – studiji izvodljivosti za jezero Gazivode.

Američkim novinarima objasnio je da na Severu Kosova postoji jezero koje Srbi zovu Gazivode, a Albanci Ujmani, a koje je većim delom na teritoriji Kosova.

„Mi smo odlučili da je ovo jezero prilika za ekonomski razvoj“, poručio je Grenel podsetivši da je dogovoreno da SAD pošalju tim eksperata, inženjera, koji bi odradio studiju izvodljivosti, da se zajednički radi na stvaranju ideja u vezi sa energetikom i otvaranju novih poslova.

Kaže da se stranama svidela ova ideja ali i da je problem nastao oko naziva jezera.

„Obe strane su rekle, ne možemo da nazovemo jezero onako kako ga oni nazivaju. Zapeli smo kod imena jezera“, kazao je Grenel,

„Onda sam ja rekao, čekajte, stvaramo radna mesta, dovodimo inženjere koji će analizirati sve ove interesantne aspekte, ali smo se ponovo vraćali nazivu jezera. Došli smo do zaključka da jezero nazivamo sa dva imena – naziv koji Kosovo koristi i naziv koji Srbija koristi“, objasnio je Grenel kako je rešen ovaj problem.

Ujedno je još jednom naznačio da je potom „u šali rekao“ – jer nije znao „kako da nazove jezero bez da uvredim jednu od strana – znate, počeću da zovem jezero Trampovo jezero“.

U istom trenutku su se obe strane složile sa predlogom, dodao je Grenel.

„To je sada dobilo zamah. Postavili su natpis i oni ga nazivaju ‘Jezero Tramp’. To je kompromis za jedan komplikovan problem, ali je to krenulo kao šala, a zapravo sada funcioniše kao rešenje“.

KoSSev

foto:screenshot/YT/WH