Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Aleksandar Vučić, Foto: screenshot/yt

Skoro 13 minuta trajao je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas na sahrani patrijarha Irinejaa nešto više od jednog minuta trajalo je obraćanje Borisa Tadića na oproštaju od patrijarha Pavla.

Prošlo je 11 godina od smrti prethodnog poglavara Srpske pravoslavne crkve, ali i od gostovanja Aleksandra Vučića u emisiji Stanje nacije na B92 kada je kritikovao tadašnjeg predsednika Srbije što je uzimao reč na sahrani.

„Nije bilo mesto Borisu Tadiću da traži direktan prenos, pa da on učestvuje u iznošenju kovčega, to rade srpske vladike. Nije mu bilo mesto na sednici Sinoda, nije mu bilo mesto da govori posle vaseljenskog patrijarha. Bilo mu je mesto u prvom redu pored odra patrijarha“, rekao je tada zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Dodao je i da je prisustvo vlasti „moglo da bude prikazano neuporedivo umerenije i skromnije“.

„Ostali smo čak i kada je Boris Tadić govorio iako smo misli da mu tu nije mesto, iz poštovanja prema njegovoj svetosti patrijarhu srpskom“, više puta je u emisiji ponovio Vučić.

U jednominutnom govoru, koji je usledio nakon crkvenog opela i beseda sada pokojnog mitropolita Amfilohija i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, od predsednika Tadića čulo se:

„Verujem da delim mišljenje građana Srbije, izražavajući zahvalnost Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu, što je uvek postojao i što postoji ispred svih nas, svojim delom i svojim rečima. Da uvek budemo ljudi i da nikada na zlo drugih ne odgovorimo zlom u sebi. Pokoj duši patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu!“

U skoro 13 minuta koliko je danas govorio, i to nakon obraćanja predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, predsednik Vučić se osvrnuo na izgradnju Hrama, pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i uopšte, ali i na poslednje telefonske razgovore koje je vodio s patrijarhom Irinejom.

„Verujem i danas da će njegovo učenje da ostane, da ćemo nastaviti da gradimo i hramove i Srbiju i čuvamo srpstvo, da ćemo imati pameti, zajedničke ciljeve, istu veru i istu ljubav. Kada se gromada stena odvoji od planine, na njenom mestu ostaje večita praznina koju ni vekovi ne mogu popuniti, samo se može pamtiti mesto gde je ta gromada stajala, gde se uzdizala i njena veličina obeležavajući ceo predeo; takva retka gromade kao što je patrijarh Irinej ukrašavaju planinu i narod u kome se iznedre za sva vremena i onda kada se odatle fizički izmeste“, kazao je, između ostalog, Vučić.

Pre nešto više od deceniju, Vučić nije kritikovao samo obraćanje tadašnjeg predsednika na sahrani, već i Tadićevo obraćanje javnosti iz Patrijaršije posle sednice Sinoda.

„U pola 8 se čekalo saopštenje Svetog Sinoda. Zašto nije bilo dovoljno da se samo vladika Amfilohije obrati, nego mora da se obrati i predsednik republike“, zamerio je tom prilikom Vučić.

I opet, Vučić nije poslušao sebe iz prošlosti.

Podsetimo da je javnost u četvrtak od predsednika mogla da čuje sve o intubaciji, drenaži i okretanju, a da je vest o smrti patrijarha Irineja eksluzivno objavio lično Aleksandar Vučić i to na društvenim mrežama.

Imajući sve to u vidu, Istinomer izjave i ponašanje predsednika Srbije ocenjuje kao očiglednu nedoslednost.

Izvor: Istinomer