Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Distribucija 200 miliona doza vakcine protiv koronavirusa kompanija Fajzer i Biontek „trebalo bi da bude završena do septembra 2021. godine”, rekao je portparol Evropske komisije.

„Komisija i države članice rade na aktiviranju dodatnih 100 miliona doza”, dodao je portparol.

U novembru je Evropska komisija zaključila ugovor sa kompanijom Fajzer za 300 miliona doza. Prve serije isporučene su zemljama u Evropi 26. decembra, uoči prvog dana vakcinacije u Evropskoj uniji, 27. decembra.

Isporuke ove vakcine „nastaviće se u decembru i na stabilnim nedeljnim osnovama tokom narednih meseci”, rekao je portparol za CNN i dodao:

„Distribucija će početi progresivno. Vakcine će se početi davati prioritetnim grupama koje su identifikovale države članice“, nastavio je, napominjući da se očekuje da će se zalihe vakcina vremenom povećavati uz očekivano regulatorno odobrenje dodatnih kandidata za vakcinu”.

Za većinu zaključenih ugovora predviđeno je da većina isporuke bude završena 2021. godine.

„Prema nekim ugovorima, prve isporuke se očekuju već u prvom kvartalu 2021. godine”, rekao je portparol.

Pored ugovora sa kompanijom Fajzer/Biontek, Evropska komisija je takođe uspostavila ugovore sa: AstraZeneca – 400 miliona doza, Sanofi-GSK – 300 miliona doza, Johnson & Johnson – 400 miliona doza, CureVac – 405 miliona doza, Moderna – 60 miliona doza.

N1