Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: prntscrn/YT/eparhija bačka

Episkop bački Irinej izjavio je da je homoseksualno ponašanje neprihvatiljivo i da Zakon o priznavaju istopolnih partnerstava, koji je najavila ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, nije njena ideja već ideja iz Brisela.

“Naš stav je sledeći: čovek je od Boga stvoren kao muž i žena, kao bračna zajednica, kao porodica, a ne kao ‘dvojica tatâ’ ili ‘dve mame’. Po ovoj stvari isto je učenje Biblije i Кorana. Homoseksualno ponašanje je neprihvatljivo i za Jevreje, i za hrišćane, i za muslimane, ali sadašnje vreme i davno prošlo vreme nisu isto vreme, tako da danas niko i nigde u kulturnom svetu ne kamenuje homoseksualce”, rekao je episkop Irinej za list Pečat a prenosi agencija Beta.

Kako je naveo, “mi se danas ne mešamo ni u čiji lični izbor i privatni život niti želimo da ikome budu uskraćena prava i sloboda volje, ali ne prihvatamo nametanje homoseksualnosti odraslima i deci kao ravnopravne ‘orijentacije’ i medijsko, dirigovano davanje prednosti toj ‘orijentaciji’ nad većinskom, po meni prirodnom i samorazumljivom”.

“Došlo se do toga da je gej-parada postala jedan od glavnih preduslova za članstvo u Evropskoj Uniji. Uveren sam da ni inicijativa gospodje Gordane Čomić nije njena ideja već briselska – i ina – direktiva. Ako je to, kao i priznanje Кosova i Metohije za posebnu državu, uslov ili ultimatum, hvala im na svemu – i na ‘otvaranju poglavljâ’, i na ‘imajućem biti’ članstvu, i na obećanim ekonomskim ‘benefitima’ (što bismo mi starinski, prevazidjeni, neresetovani Srbi kazali – prednostima ili dobitkom), i na obećanim ‘zjapećim visinama svetle budućnosti’ (Aleksandar Zinovjev), i na svemu ostalom i još ponečem”, rekao je episkop Irinej, koji je i portparol Srpske pravoslavne crkve.

“Neka živi kako ko hoće i neka radi šta ko hoće, ali brak i ‘istopolna zajednica’ nisu isto. Jedna stvar je priznavati slobodu i prava članovima i članicama takvih zajednica, sasvim druga je proglasiti ih za ekvivalent braku, a treća – besomučno ih propagirati. Uostalom, neka naša država organizuje referendum o ovom pitanju”, rekao je episkop bački Irinej.

Reči episkopa Irineja nisu ostale bez reagovanja javnih ličnosti. Tako je glumica Bojana Maljević napisala na Twitteru da je episkopu bačkom bolje da ućuti.

“Episkop bački Irinej bolje da ućuti, jer malo mi fali da njemu i celom Sinodu pojasnim šta je neprihvatljivo. A blizu je februar. Imam strogu zabranu lekara da se nerviram… stoga, episkope, ne provocirajte moje strpljenje i ostavite homoseksualce na miru. Hvala.”