Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Visoki Dečani/pixabay.com

Eparhija raško-prizrenska donela je nove mere zaštite u vezi sa epidemijom koronavirusa u svojim parohijama, a u susret sezoni slava, koje Srbi tradicionalno proslavaljaju porodičnim okupljanjem, odnosno u crkvama i manastirima. One uključuju neke od prethodnih zaštitnih mera, ali ima i novih. Poklonici su zamoljeni da odlože posete manastirima, a vernici da slave proslave u krugu svoje porodice.

Mere zaštite su sledeće:

1. Manastirske i parohijske slave treba proslavljati isključivo u krugu manastirskog bratstva – sestrinstva ili lokalne parohije. Obaveštavamo poklonike i pokloničke grupe iz naše Eparhije i izvan nje, koji nameravaju da posećuju naše svetinje, posebno za predstojeće praznike, da svoja putovanja do daljnjeg odlože.

2. Pojedinačne posete onim manastirima, koji nisu potpuno zatvoreni za posete, moguće su samo po najavi i blagoslovu uprave manastira, uz obavezno nošenje zaštitnih maski, bez zadržavanja u manastirskim prostorijama i noćenja.

3. Porodične slave vernika treba proslavljati samo u krugu porodice i najbližih srodnika, bez zvanja gostiju, kako je to inače uobičajeno. Slavski kolač treba doneti na Liturgiju u parohijski hram da bi ga sveštenik blagoslovio i prelomio sa svečarem.

4. Malo osvećenje vodica i dalje se neće obavljati po domovima vernika. U hramovima će uvek biti osveštane vode, kako bi vernici mogli, po potrebi, da je dobiju od sveštenika i ponesu domovima. Podrazumeva se da se osveštana vodica u hramovima ne naplaćuje.

5. Venčanja, krštenja i sahrane treba da se obavljaju samo u užem krugu porodice, uz pridržavanje svih pravila nadležnih institucija o ponašanju na javnim skupovima, dok traje epidemija.

6. Vernici sa sa prostora naše Eparhije mogu redovno da se okupljaju na liturgijska sabranja u svojim parohijskim hramovima po uobičajenoj praksi koju primenjujemo u toku pandemije korona-virusa. U manastirima će se svete liturgije služiti isključivo u prisustvu monaškog bratstva ili sestrinstva.

Eparhija je podsetila sveštenstvo i vernike na pridržavanje svih propisanih mera zaštite, te da tako pokažu odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

„Potrebno je da budemo svesni da briga o sopstvenom zdravlju i zaštiti nije izraz odsustva vere, kao što to neki misle i tvrde, već predstavlja pre svega izraz ljubavi i odgovornosti prema bližnjima, posebno onima koji mogu da imaju teže posledice od eventualne zaraze.
Ove mere su privremenog karaktera i trajaće dok zdravstvene potrebe to budu nalagale. O eventualnim promenama postojeće prakse, blagovremeno ćemo vas obavestiti“, navedeno je u obaveštenju eparhije raško-prizrenske.

KoSSev