Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Evropska unija (EK) izdvojiće do 9 milijardi evra za ekonomski razvoj i oporavak regiona, saopštila je Evropska komisija koja je danas usvojila ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Ekonomskim i investicionim planom EU će mobilisati do 9 milijardi evra „za inicijative za ulaganja u oblastima saobraćajnog prevoza, energije, zelene i digitalne tranzicije, za stvaranje održivog rasta i radnih mesta“, rekao je komesar EU za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, predstavljajući plan za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Evropske komisije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednik Evropske komisije, Žozep Borelj, istakao je da se ovim planom daje „čvršća i dublja podrška“ partnerima da ostvare napredak na svom putu ka EU.

Isti stav izneo je i Varhelji koji je dodao da se planom nudi put za uspešnu ekonomsku integraciju, kako bi se ubrzao proces usklađivanja sa EU i „zatvorio jaz“ između regiona, čime bi se, kao krajnji cilj ubrzao proces integracije u EU.

Planom je utvrđeno deset inicijativa za ulaganja kako bi se podržale važnije drumske i železničke veze u regionu, obnovljiva energija i prelazak sa uglja, renoviranje javnih i privatnih objekata da bi se povećala energetska efikasnost i smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte, infrastruktura upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i puštanje u rad širokopojasne infrastrukture, izlistali su iz Evropske komisije.

Planom su takođe predviđena ulaganja u privatni sektor u nameri da se podstakne konkurentnost i inovacije, naročito malih i srednjih preduzeća.

Iz Evropske komisije očekuju da će podrška kroz Ustanovu za jemstva za Zapadni Balkan, u sklopu Spoljne garancije EU i Evropskog fonda za održivi razvoj, takođe mobilisati potencijalne investicije do 20 milijardi evra u narednoj deceniji.

Tvrde da će investicioni paket biti „glavni podstrekivač za olakšavanje povećanja javnih i privatnih investicija u regionu od strane evropskih i međunarodnih finansijskih institucija“.

„Bolje povezivanje ekonomija na Zapadnom Balkanu u regionu, i sa EU zahteva čvrstu posvećenost Zapadnog Balkana sprovođenju osnovnih reformi, produbljivanju regionalne ekonomske integracije i razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na osnovu komunitarnog prava EU da bi se region učinio privlačnijim investicionim okruženjem“, poručili su.

Evropska komisija, osim ekonomskog i investicionog plana, ujedno je predstavila smernice za primenu Zelene Agende na Zapadnom Balkanu, a čije se usvajanje očekuje u novembru na Samitu Zapadnog Balkana.

Kako su naveli u saopštenju, agenda predviđa mere u okviru pet stubova.

„To su (I) klimatske mere, uključujući deugljenizaciju, energiju i mobilnost, (II) cirkularnu ekonomiju, rešavanje posebno pitanja otpada, reciklaže, održive proizvodnje i efikasnog korišćenja resursa (III), bioraznovrsnost, sa ciljem da se zaštiti i obnovi prirodno bogatstvo regiona (IV), borbu protiv zagađenja vazduha, vode i zemljišta, i (V) održive prehrambene sisteme i ruralne sredine. Digitalizacija će biti glavni podstrekivač za gore navedenih pet stubova u skladu sa konceptom dualne zelene i digitalne tranzicije“, dodaju.

Dodaju da „komisija podržava napore koje vlade u regionu ulažu u razvoj nove vizije za stvaranje regionalnog ekonomskog prostora, a za koji se podrška očekuje na Samitu u Sofiji u novembru 2020.“, i naglašavaju da će EU nastojati da region približi jedinstvenom tržištu EU.

„Povećanje investicija i ekonomski rast biti mogući samo ako se Zapadni Balkan čvrsto posveti i primeni osnovne reforme u skladu sa evropskim vrednostima“, naglasili su.

Evropska komisija je danas usvojila i Paket proširenja 2020. godine, svoju godišnju ocenu osnovnih reformi kod partnera na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, dok uz ove ocene idu preporuke i smernice za prioritete reforme, koje su u središtu procesa pristupanja EU.

„Primena ovih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, biće od presudnog značaja za uspeh ovog ekonomskog plana i negovanje održivog ekonomskog razvoja u regionu“, zaključili su.

Članak EK izdvaja do 9 milijardi evra za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana se pojavljuje prvo na KoSSev.