Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

„Bezobrazluk Avdulaha Hotija nema granica, jer sada se već svakodnevno ruga i Evropskoj uniji i Beogradu“, poručio je predvodnik srpske delegacije na ekspertskom nivou u Briselu, Marko Đurić, povodom današnje Hotijeve izjave da je za Prištinu tema Zajednice srpskih opština zatvorena.

„Dijalog Beograda i Prištine jedinstven je po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od strane posrednika u dijalogu“, smatra Đurić.

Dodaje da se „Prištini ne može verovati“, te da je pitanje „kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč, ni potpis“.

Za Hotija dodaje da „nije tako osion u Briselu, gde je najčešće prestrašen i manji od makovog zrna“. Sa druge strane, smatra da njegove „provokacije“, ne smeju da ostanu bez odgovora Evropske unije.

„Sedam i po godina Priština odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, i to će činiti i narednih sedam i po godina ukoliko joj neko ne objasni na ubedljiv način značenje reči obaveza“, dodao je.

Đurić takođe ne vidi mogućnost za suštinski napredak u dijalogu ukoliko Priština ne formira ZSO „sa svim dogovorenim nadležnostima“.

Međutim, dodaje da beogradska delegacija neće propustiti priliku da razgovara o bilo kojoj temi.

Dijalogu između Beograda i Prištine koji je nakon skoro dvogodišnje pauze ponovo otkočen jula meseca ove godine, prema ocenama pojedinih stručnjaka, ponovo preti kriza, a zbog odbijanja prištinske strane da se u Briselu razgovara o ZSO.

Sa ovim navodima se ne slažu iz Evropske unije, i poručuju da proces u Briselu napreduje.

Podsetimo, kosovski premijer, Avdulah Hoti, u više navrata je izjavljivao da je ZSO “zatvorena tema”, te da se o njoj neće raspravljati u Briselu. Iste navode izneo je i danas.

Međutim, za moguću krizu u dijalogu Hoti kao krivca vidi zvanični Beograd, jer insistira na otvaranju ove teme.

„Kosovo neće biti krivac ukoliko se ovaj proces zaustavi“, poručio je danas Hoti.

Sa druge strane, Hotijev sagovornik u dijalogu na najvišem nivou, predsednik Srbije Alekandar Vučić smatra da je ZSO „nezaobilazna tema”, te da će na tome insistirati srpska strana.

Da se obaveze preuzete u Briselu moraju realizovati smatra i Evropska unija.

Uz podsećanje da je Sporazum o ZSO zaključen „u dobroj volji“, te da je isti ratifikovan u kosovskoj skupštini, saopštio je da EU očekuje će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu“.

„Pitanje aranžmana za nevećinsku zajednicu (ZSO) mora se rešavati kao deo Sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na prvim sastancima lidera u julu 2020. godine i ponovo potvrđeno u poslednjem krugu 7. septembra 2020.”, izjavio je Stano.

foto: Kancelarija za KiM

Članak Đurić kritikuje Hotija nakon izjave da je ZSO „zatvorena tema“: „U Briselu nije tako osion“ se pojavljuje prvo na KoSSev.