Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Politički analitičar Ljubomir Filipović izjavio je da je Agencija Crne Gore za katastar obavezna da do 8. januara svu crkvenu imovinu uknjiži i prenese je u državnu u slučaju da se neka crkva, poput Srpske pravoslavne crkve, nije registrovala u Crnoj Gori.

„Prije godinu i nekoliko dana stara vlada donijela je kontroverzni zakon koji je izazvao protestni pokret koji je doveo do prvih političkih promjena u zemlji.

Zakon ima odredbu koja kaže da postoji period od tačno godinu dana da nacionalna agencija za katastar uknjiži i prenese u državu svu crkvenu imovinu. Ovaj period završava 8. januara.

Prije nekoliko sedmica šef Agencije za katastar uhapšen je zbog korupcije. Govorimo o savršenom tajmingu. Otvorena su vrata ministru finansija (crkveni izbor) da preuzme Agenciju.

Parlament je trebao organizovati sjednicu kako bi što prije izglasao promjene zakona. Njihova nespretnost učinila je da naprave nekoliko grešaka (da u posljednjem trenutku promijene jednog poslanika, promijene jednog od svojih članova u Državnoj izbornoj komisiji).

Čineći ove proceduralne i pravne greške, dali su predsjedniku savršen izgovor da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja i da zakon vrati parlamentu na reviziju.

Sada su zakasnili i možda će morati prenijeti dio crkvene imovine u državu. Biće zanimljivo vidjeti kako će se izvući iz legalne slijepe ulice koju su sami napravili“ napisao je Filipović na Twitteru a preneo portal Autonomija.info.

Nakon ovih objava usledile su brojne uvrede i pretnje na račun Filipovića na mnogim portalima koji su te objave preneli.

Ljubomir Filipović, diplomirani politikolog, bivši je potpredsednik opštine Budva i član SDP Crne Gore, suverenističke partije i članice vladajuće koalicije do 2016. godine. Politika stranke se zasniva na priznavanju crnogorskog identiteta, jezika i Crnogorske pravoslavne crkve.