Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Poseta Lajčaka najpre Prištini a potom i Beogradu prošla je bez vidljivih rezultata ali uz nekoliko zvučnih poruka.

Lajčak je kazao da je dijalog povezan sa evropskim putem Srbije i Kosova, da rešenje kosovskog problema nije pitanje godina već meseci ali i da od Aleksandra Vučića očekuje definitivno rešenje.

U prilogu novog izdanja Kvake 23, istoričar Čedomir Antić pretpostavlja da je u pitanju očekivanje za uzajamno priznanje.

Vreme menja prioritete

Istoričar Čedomir Antić smatra da je za Srbiju, Zajednica srpskih opština neka vrsta “smokvinog lista“, dok izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Izabela Kisić tvrdi da Beograd koristi pitanje Zajednice srpskih opština da opstruira dijalog.

Posted by Kvaka23 on Sunday, October 18, 2020

Međukoraci

„Kakvo će to priznanje biti, to je sada veliko pitanje. Uvek postoje u politici ti neki međukoraci, neko dodatno rešenje. Ne mora to da bude novi prespanski sporazum“, kazao je.

Ako bi izvršili pritisak na Albance pa u kontekstu neke korekcije granica, pošto nije reč o podeli, reč je o desetak posto teritorije Kosova, izvršili neku podelu, čak neku razmenu teritorija, to bi moglo da i jedna i druga strana to protumače kao pobedu.
Međutim, plašim se da je među Albancima na Kosovu iz određenih razloga koji nemaju veze sa Srbijom, došlo do takve radikalizacije da tu postoje veoma moćni centri koji ne pihvataju ništa“.

Sa druge strane Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava navdi tvrdi da od Srbije niko ne zahteva formalno priznanje.

„Ono što se zahteva je primena briselskog sporazuma a od Srbije da prestane da opstruiše članstvo Kosova, a da li će formalno da prizna Kosovo ili ne, to nije bitno u ovom momentu“, navela je.

Međutim, ona kaže da je bitno to da se sprovedu briselski sporazumi.

S obzirom na to da se tokom posete evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine najviše razgovaralo o formiranju ZSO, sagovornici Foneta o ovom pitanju imaju podeljeno mišljenje.

„Beograd preko ZSO manipuliše Srbima“

Za Kisić nema sumnje da Beograd koristi pitanje ZSO kako bi opstruisao dijalog.

„To pitanje ne sme da bude prepreka dijalogu. Beograd to koristi kao instrument manipulacije srpskom zajednicom na Kosovu držeći ih stalno u nekoj neizvesnosti, fantaziji na Kosovu da će ZSO imati status sličan statusu Republike Srpske“, ističe Kisić.

Izabela Kisić/foto: screenshot

Što se Prištine tiče, njena obaveza je da, kako objašnjava Kisić, primeni zakone koji se pre svega odnose na položaj, ističe – manjinskih zajednica. Poručila je da bi srpska zajednica trebalo da insistira na tome, umesto „što pristaje na beogradsku manipulaciju, čime se zapravo otežava život običnih građana”.

Prema njenom mišljenju, rešenje je u tome da se pronađe mehanizam za primenu već postignutih dogovora, jer je od njih 30, koji su proistekli iz dosadašnjih dijaloga, u potpunosti primenjen samo jedan.

Kisić još ocenjuje da je Kosovo nezavisno od 1999. godine i tvrdi da je to za građane Srbije „prihvatljiva opcija“, a da su jedini koji se tome protive iz konzervativne desnice.

„Za građane to nezavisno Kosovo, ja mislim, da je prihvatljiva opcija. Jedini kome to nije prihvatljivo jesu konzervativni desničarski krugovi gde najveći uticaj imaju delovi Srpske pravoslavne crkve. Znači, oni se jedino protive nezavisnosti Kosova, a nezavisnost Kosova je, mislim, nešto što građani Srbije mogu da prihvate jer prosto, takva je realnost već 20 godina“, kazala je Kisić.

„Dva naroda biće upućena jedno na drugo“

Antić očekuje da će se odnosi menjati između Srba i Albanaca.

„Zato što ćemo tokom 21. veka mi neminovno doživeti demografske promene i nešto što je jako bitno više neće biti apsolutno bitno“, istakao je, posebno naglašavajući da će sve dok budu postojale „ovakve nacije“, identitetska pitanja biti veoma važna.

Ali problemi koji se budu stavljali na sto upućivaće dva naroda jedni na druge.

Za sada, smatra da je za Srbiju Zajednica srpskih opština neka vrsta „smokvinog lista“.

Nju je uporedio sa Zajedničkim vijećem opština koje postoji u Hrvatskoj, a koje je formirano mimo hrvatskog Ustava, iako ga definiše međunarodno priznati Erdutski sporazum.

„Ono postoji kao nevladina organizacija. Kao kad bismo mi napravili neku nezavisnu opštinu koja se odnosi na Vračar, Stari grad i Zvezdaru i sad zamišljamo da smo mi tu kao deo neke države. Nismo. Mi smo nevladina organizacija“, objasnio je Antić.

foto: screenshot/Kvaka23

KoSSev