Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Mesecima unazad mediji, deo javnosti, kao skoro 3.000 lekara potpisnika peticije Udruženi protiv kovida sumnjaju u tačnost zvaničnih podataka u vezi sa epidemijom koronavirusa. I dok je za to vreme zvanično negirano da su podaci netačni, epidemiolog Predrag Kon potvrdio je nedavno da je na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno. Problem je, poručuje Kon, u informacionom sistemu. Isto to je prethodno tvrdio i epidemiolog Zoran Radovanović, ali uz naznaku da su nadležni sve vreme imali prave podatke, te da je cilj bio da se situacija prikaže boljom nego što jeste. Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, sa druge strane, poručuje da ništa se nije prećutkivalo i da ne postoje konačni rezultati, jer tek sledi revizija.

Od danas turističke agencije ne prodaju aranžmane

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju, sa obrazloženjem da je visok rizik, između ostalog i zbog pandemije kovida 19, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, javlja Beta.

On je kazao da putnici koji su do danas uplatili aranžmane i trenutno ih koriste ili su dobili zamenske vaučere imaju osiguranje dok ih ne iskoriste.

„Turističke agencije, zbog nemogućnosti da plate osiguranje, od danas nemaju licence i mogu da prodaju samo pojedinačne usluge, karte ili smeštaj u hotelu jer se to osigurava na drugi način“, rekao je Seničić.

Istakao je da osiguravajuće kuće nisu pristale da osiguravaju agencijske aranžmane ni pod uslovom da podignu cene polisa, a da su to najavile tek pre dve nedelje i turističke agencije „dovele pred svršen čin“

„Država nije antikriznim merama pomogla turističke agencije koje su jedan od pandemijom najpogođenijih sektora, a sada je zbog nemogućnosti da osiguraju aranžmane zakucan poslednji ekser u mrtvački sanduk“, rekao je Seničić.

On je rekao da se sada pregovara sa osiguravajućim kućama da bar za tri meseca produže ugovore o osiguranju kako bi agencije u međuvremenu našle rešenje.

Prema domaćim propisima polise osiguranja mogu, kako je rekao, da prodaju i banke, ali su uslovi mnogo stroži i premije skuplje.

Da bi banka osigurala aranžmane traži, prema njegovim rečima, hipoteku na imovinu ili depozit u gotovini, a to većina agencija neće moći da obezbedi.

„Država nije na vreme uredila oblast osiguranja i odredila ko će da bude titular osiguranja što sada traže banke. U drugim državama postoje agencije za depozite, koje u slučaju spora zastupaju putnika“, rekao je Seničić.

Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima nisu do sada obavljale posao valjano pa su prodavale polise, a da nisu proveravale imovinu agencije i to je ponekad bio veliki problem kada agencija ne realizuje aranžman i treba da ga neko plati.

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je rekao da se u dogovoru sa bankama traži rešenje kako bi turističke agencije dobile licencu.

Vučić: Kompletna revizija podataka o broju umrlih, država ništa nije krila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uraditi kompletnu reviziju podataka o broju umrlih od kovid-19 i poručio da država ništa nije krila.

Prilikom obilaska radova na kovid bolnici u Zemunu rekao je da je on informacije koje je epidemiolog Predrag Kon izneo u javnost shvatio drugačija – da je ukupna stopa mortaliteta tri puta veća nego istog perioda prošle godine i dodao da će revizija, kao I u drugim zemljama biti rađena i to od strane kliničara.

Država će platiti svaku vakcinu

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naveo jeda će Srbija uvesti vakcine kada bude sigurna u njihov kvalitet, kao i da će biti naručena iz zemlje za koje domaće agencije i lekari budu rekli kada izuče njihov sastav.

Kaže da će, prema najavama vakcina biti skupa, između 10 i 12 evra po dozi i da obično kompletna vakcina dolazi u dve doze.

„Ako bude više dobrih vakcina, dobićete više dobrih vakcina, ako bude jedna jednu. Te vakcine su skupe, one se po dozi kreću između 20 i 27 evra“, rekao je Vučić i dodao da su to dve doze, te da će država po čoveku platiti između 2.000 do 3.000 dinara.

KP: Izrečeno preko 500 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izrekli su u poslednjih 24 sata 562 novčane kazne u skladu sa Zakonom o covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju policije.

Opšta bolnica Peć: Hospitalizovano 10 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći trenutno je na lečenju 10 kovid pacijenata, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Nema pacijenata koji su u teškom opštem zdravstvenom stanju, a 4 pacijenta su na terapiji kiseonikom, navode još.

U poslednja 24 časa, izlečeno je dva kovid pacijenta.

Iako ispunjava merilo, Srbija i dalje na crvenom spisku zabrane putovanja u EU

Srbija je, iako ispunjava osnovno merilo EU za ulazak građana trećih zemalja u uslovima epidemije koronavirusa, i dalje na „crvenom spisku“ zemalja čiji državljani zbog epidemije ne mogu bez karantina ili testa putovati u Evropsku uniju.

Srbija je ispunila merilo EU da državljani neke zemlje mogu bez ograničenja doći u EU, ako je u njihovoj zemlji zaraženih koronavirusom manje od 16 na 100.000 stanovnika. Međutim, Komitet ambasadora stalnih predstavnika članica EU (COREPER) odlučio da se propisi o ulasku stranaca ne menjaju, rekli su izvori u Savetu ministara Unije u Briselu.

U EU bez ograničenja za sada i dalje mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, kao i Kine, pod uslovom da ona odobri slobodno putovanje državljana zemalja EU na svoju teritoriju.

Članak BLOG 195. dan epidemije: Problem u informacionom sistemu ili prećutkivanje podataka? se pojavljuje prvo na KoSSev.