Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Polovina građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, a više od 90 odsto ne oseća nikakvu korist od njega, skoro tri četvrtine smatra da dijalog ništa nije promenio, dok polovina ujedno ne zna šta je cilj Beograda u dijalogu sa Prištinom, pokazuju podaci istraživanja javnog menjenja koje je sproveo i dostavio medijima Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

U saopštenju BCBP se navodi da mišljenje građana Srbije o kosovskom sporu karakterišu suprotstavljeni stavovi – podržavaju dijalog Beograda i Prištine, a ne vide mogućnost suživota Srba i Albanaca, podržavaju sporazume iz Brisela i Vašingtona, ali ne vide korist od njih.

Navodi se da jedna petina građana misli da je krajnji cilj vlasti očuvanje teritorije Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244, dok polovina smatra da bi to bio i idealni ishod pregovora. Istraživanje je pokazalo da se građani ne odriču Kosova, dok u isto vreme žele pomirenje i normalne odnose, ali ne misle da ovakvi pregovori vode tome.

Sa druge strane, čak 40 odsto smatra da priznanje Kosova ne bi uopšte uticalo na njihov život, jedna četvrtina bi osećala „gubitak identiteta“, a petina bi se osetila poniženo.

Razmenu teritorija, međutim, čak 85,5% građana ne bi podržalo, iako je, kako se navodi u istraživanju, ova ideja nezvanično bila predmet dijaloga u jednom trenutku.

Takođe, polovina građana smatra da sporazum nikada neće biti postignut, a četvrtina da će se to dogoditi u narednih tri do pet godina.

Dve trećine građana smatra da u skorijoj budućnosti neće doći do normalizacije odnosa bez obzira na ishod dijaloga, dok ostatak vidi sporazum kao preduslov za to.

Istraživanje pokazuje da jedna trećina građana, nije upoznata sa ratnim zločinima počinjenim od strane bezbednosnih snaga Srbije na Kosovu, druga trećina jeste, a treća ne želi da se izjasni o ovom pitanju.

Od onih koji su upoznati, međutim, samo četvrtina smatra da se zločini moraju procesuirati po svaku cenu, dok je polovina za to samo ako i druga strana procesuira svoje.

Čak za 3/4 ispitanika ne bi bio prihvatljiv sporazum između Beograda i Prištine u kom je izostavljeno pitanje ratnih zločina.

Takođe tri četvrtine građana ne bi prihvatilo da kosovski Albanci budu javni zvaničnici u Srbiji ili da budu u braku sa nekim od članova njihove porodice, a dve trećine odbija da im budu nadređeni na poslu.

Istraživanjem se ukazuje na to da vlast u Sribiji ima „alate“ da utiče na građane, s obzirom na to da se 64 odsto ispitanika informiše o odnosima Beograda i Prištine preko televizora – putem javnog servisa.

„Vlast očigledno ima ‘alate’ da utiče na građane da joj bezuslovno veruju, ali ih ne koristi da normalizuje odnose između dve zajednice i dva naroda“, dodaje se u istraživanju.

„Većinski negativni stavovi prema kosovskim Albancima, zatim sumnje u pozitivan ishod pregovora i mogućnost trajnog mira između Srba i Albanaca na Balkanu, ukazuju na postojanje kognitivne disonance. Građani imaju jaku želju da se Kosovo vrati, ali im je neprihvatljivo da kosovski Albanci imaju neku značajniju ulogu u javnom životu Srbije“, zaključuje se u izveštaju BCBP.

Donekle ohrabruje da bi dve trećine građana prihvatilo kosovske Albance kao stanovnike iste države i kao komšije, navodi se u saopštenju.

BCBS je nedavno objavio još jedno istraživanje koje se bavilo odnosom Srba prema Kosovu. O tome:

BCBP: 70% Srba ne veruje da će biti oružanih sukoba, ali 47% spremno da učestvuje u sukobu na Kosovu

KoSSev