Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Priština, foto: Pixabay

Deset godina je prošlo od kada su predstavnici Beograda i Prištine seli po prvi put u Briselu.

„U sklopu dijaloga su postignuti važni dogovori, koji su stvorili istinske promene za ljude na Kosovu i u Srbiji, stabilnost zapadnog Balkana i evropske težnje čitavog regiona“, konstatovao je sinoć izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak a preneo Kossev.

Građani severnog i južnog dela Mitrovice međutim, ne slažu se sa njim.

Smatraju da promena nema, ili da su one minimalne. Pojedinima se „diže pritisak“ na konstataciju da je život bolji.

Južno od Ibra optužuje se Srbija i šalje poruka da bi Beograd trebalo da odustane od Kosova, a severno – da Priština formira zajednicu srpskih opština i ispuni sve dogovoreno.

Ipak, bilo je i onih koji traže da se živi kao što se nekada živelo, uz poruku da – „pametni ljudi gledaju da nađu prijatelje, a oni drugi stvaraju neprijateljstva“.

„Promene nismo osetili. Imamo da jedemo i da pijemo. Drugo nemamo ništa. Najbolje da se dogovore da počne da se živi kao što se živelo nekad, a to se neće vratiti nikada.“

„Pa vidiš kako je, Priština vuče ovamo, oni vuku onamo, tu sporazuma nema burazeru, daj Bože da bude. Mi narod kao narod, volimo da se sporazumemo i da se jedanput završi to.“

„Vala ništa, ništa. Vidimo da su se ovi kao bajagi odvojili. Srbi na jednu, Albanci na drugu stranu, Turci tu. U Mitrovici je bilo da niko ne kaže ‘Ovaj je Srbin, ovaj Turčin, ovaj Albanac’, svi smo bili isti, a sad Bože ne daj.“

Današnju šetnju južnom i severnom Mitrovicom obeležili su upadljivo sagovornici starije generacije, odnosno njihova raspoloženost da se čuje njihov glas, ali istovremeno odbijanje mladih da glasno kažu na šta je ličio njihov život proteklih 10 godina.

Bilans

Prve razgovore vodili su Borko Stefanović i Edita Tahiri sa Ketrin Ešton. Tada su na Severu bile aktuelne barikade i odbijanje Severa da se integriše u kosovski sistem. Preko Ivice Dačića i Hašima Tačija potom sa baronesom, i „Prvim sporazumom o normalizaciji“ 2013, započelo se upravo sa integracijom Severa, uz preko 30 pratećih tehničkih sporazuma, kojima su uspostavljene kosovske lokalne samouprave, a integrisane službe civilne zaštite, policije, pravosuđe, pogranični prelazi, a u toku je i proces integracije energetskog sistema.

Stigli su i novi politički pregovarači – Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, a potom i Avdulah Hoti, a došlo se i do onog što se u novijoj istoriji ovog dijaloga često naziva „ćorsokakom“, ali i isticanjem „Sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“.

Menjali su se i evropski „fasilitatori“ – posle Ešton, evropsko lice bila je Federika Mogerini, a sada Miroslav Lajčak, čiji je cilj upravo potpisivanje ovog sporazuma.

KoSSev