DIJABETES
KARDIOVASKULARNE BOLESTI
SPORT
PEKARSKI DANI
SAJAM HRANA I ZDRAVLJE
MEDICINA I ISHRANA BUDUĆNOSTI
HUMANITARNI VAŠAR
AIDS

Projekti i aktivnosti

Šta mi radimo?

NVO Sveto Srce Srbije je 2017.g. realizovalo niz edukativnih tribina i radionica iz oblasti prevencije bolesti i očuvanja zdravlja mladih.

Prevencija bolesti (lat. praeventio = prethoditi, doći ispred) označava sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se sprečila pojava bolesti, rano otkrila kronična i maligna oboljenja i pravovremeno primenila odgovarajuća terapija . Važnost prevencije bolesti najbolje opisuje stara narodna izreka “bolje spriječiti, nego liječiti” koja je svima poznata, ali se retko pridržavamo nje i o zdravlju počinjemo brinuti tek kada su stvari već krenule po zlu.

Dok smo zdravi, retko smo spremni da se odreknemo štetnih životnih navika kao što su: pušenje, neuravnotežena ishrana, prekomeran unos alkohola i telesna neaktivnost koje ubrzavaju pojavu povišenog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola i triglicerida, kao i glukoze u krvi što ugrožava zdravlje i znatno utiče na kvalitet života.

Statistike pokazuju da prestanak pušenja smanjuje kardiovaskularni rizik i smrt za oko 30%.

Loše prehrambene navike, užurbanost, stres, izostanak fizičke aktivnosti uzrokuju višak kilograma. Optimalna telesna težina takođe postaje imperativ prevencije jer smanjenje samo jednog kilograma težine smanjuje krvni pritisak za 1 milimetar žive u meraču krvnog pritiska. Važnost toga pokazuje podatak da će smanjenje pritiska za 2 milimetara žive smanjiti učestalost koronarne bolesti srca za 5% i moždanog udara za 6%. Svakodnevna umerena telesna aktivnost smanjuje rizik oboljevanja i smrti od kardiovaskularnih bolesti za čak 35%, a za 40% smanjuje loše masnoće u krvi. 

Stručnjaci ističu da je ulaganje u preventivu neophodan korak u razvijenim zdravstvenim sistemima. Primeri skandinavskih zemalja, u kojima je prevencija počela još pre dvadeset, pa i više godina, pokazuju da je broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti značajno manji.

Edukacija građana o ovom problemu od posebne je važnosti za prevenciju.

Drugim rečima, dobar odnos prema vlastitom telu vraća se dobrim zdravljem.

Sveto srce Srbije je u prethodnom periodu podržalo niz akcija za prikupljanje humanitarne pomoći za socijalno ugrožene kategorije građana.